Metode folosite de hoți. Cum să protejezi mașina de aceștia

metode folosite de hoți

Câteva metode folosite de hoți pentru a fura bunuri din autoturism, sau chiar mașina cu totul.

În România, furturile din autoturisme, sau de componente ale acestora, reprezintă una dintre principalele categorii de infracțiuni săvârșite în segmentul stradal. Cu toate astea, conform statisticilor, acest gen de infracțiuni înregistrează anual scăderi constante, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Se spune ca este bine să gândești ca un hoț, ca să prinzi un hoț. De asemenea, că e mai bine să previi, decât să tratezi.

Plecând de la aceste două premise, iată care sunt cele mai frecvente metode folosite de hoți, pe care e bine să le cunoști, ca să nu le cazi pradă răufăcătorilor.

  Forțarea sistemului de închidere sau folosirea de „chei potrivite”

Este una dintre cele mai frecvente metode folosite de hoți, pentru a vă sustrage bunuri din autoturism. Sunt țintite în special mașinile care au bunuri de valoare lăsate la vedere. De asemenea, ștergeți urmele lăsate de ventuze pe parbriz. Infractorii vor fi tentați să cotrobăie prin autoturism după diverse dispozitive care folosesc acest sistem de fixare.

Totodată, nu lăsați valori în portbagaj. Dacă este posibil, nici măcar roata de rezervă, acest bun fiind în prezent foarte căutat de hoți.

Dacă dețineți autoturisme tip van sau pick-up, mai ales dacă sunt inscripționate cu numele unei firme, nu lăsați în interior produse sau scule. Acest tip de mașini sunt o mină de aur pentru infractori, având în vedere valoarea ridicată a bunurilor.

 Spargerea geamului

Una dintre cele mai vechi metode folosite de hoți, care generează un prejudiciu suplimentar, dacă ținem cont că trebuie schimbat geamul. Astăzi este mai rar întâlnită, iar hoții vizează bunuri lăsate la vedere și, mai ales, casetofoane auto.

Înțeparea anvelopei

Este una dintre acele metode folosite de hoți împrumutate de la străini. Infractorul  supraveghează mașina, după ce în prealabil a provocat o pană ușoară uneia dintre roți, astfel încât șoferul să observe asta după ce se urcă în autovehicul și încearcă să plece. Având în vedere că nu foarte mulți încuie mașina când schimbă roata, hoții profită de neatenția acestora și sustrag rapid bunuri din interior.

În unele cazuri, hoții leagă de autoturism diverse obiecte care să producă zgomot, sau introduc un PET între roata din spate și aripă. De fiecare dată șoferul este determinat să coboare pentru a verifica care este sursa zgomotului.

Pentru a evita să deveniți victimele acestei metode, asigurați întotdeauna portierele.

Furtul la semafor

Nu lăsați niciodată geanta, sau alte obiecte personale de valoare, pe scaunul pasagerului, mai ales atunci când sunteți singure în mașină. Spun singure, pentru că, în cele mai multe cazuri, victimele acestei metode folosite de hoți sunt femeile. Infractorii profită de faptul că acestea au obiceiul de a-și lăsa geanta pe scaunul din dreapta, și o sustrag rapid când autoturismul este oprit la stop. Asigurați-vă că aveți tot timpul portierele închise.

Bruierea sistemului de închidere centralizată

Practicată în special în cazul autoturismelor mai scumpe, este una dintre acele metode folosite de hoți atunci când vor să te lase fără mașină. Ceva mai bine pregătiți, infractorii folosesc un dispozitiv special care poate bruia semnalul telecomenzii închiderii centralizate ale autoturismului.

De obicei se află în proximitatea autovehiculului, și folosesc dispozitivul când șoferul coboară și apasă butonul telecomenzii. Deși sunetul specific se aude, portierele rămân neasigurate.

Verificați întotdeauna dacă portierele sunt închise.

Demontarea

Nu întotdeauna hoții pătrund în interior pentru a a sustrage bunuri. Oglinzile auto și roțile sunt printre cele mai vânate. Dacă aveți autoturisme scumpe, inscripționați oglinzile și folosiți sisteme antifurt pentru roți. Au existat multe cazuri în care infractorii au sustras toate cele patru roți ale unui autoturism, în special de lux, mașina fiind lăsată, la propriu, pe butuci.

Indiferent de valoarea autoturismului, folosiți un sistem de alarma și încercați să lăsați mașina într-o parcare supravegheată video. Asta va descuraja potențialii infractori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *